Het bataljon Bevrijding - 5 Linie is niet steeds het medium bataljon geweest zoals wij het nu kennen. Toen het bataljon Bevrijding op 27 juni 1992 fusioneerde met het 5 Linie bataljon, was het een zwaar gemechaniseerd bataljon met pantservoertuigen op rupsen, een erfenis uit de Koude Oorlog.

Het bataljon is bovendien sinds zijn oprichting reeds veelvuldig ingezet in buitenlandse operaties. Zo was het actief in Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Kosovo, Afghanistan, Libanon, Mali, Benin en Litouwen. Bovendien levert het ook hulp aan de Natie, zoals tijdens overstromingen en sedert februari 2015 ook met een regelmatige inzet bij Operatie ‘Vigilant Guardian’ waar men militaire steun levert aan de Federale Politie in het kader van anti-terrorisme.

De grootste kracht van het bataljon is echter steeds de sterkte en de cohesie van zijn soldaten geweest. Onze leuze zegt het allemaal: ‘Trouw en Trots, Versagen Niet, Verslagen Nooit!’ De eenheid kan bovendien rekenen op een stevige achterban, van Oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog, over veteranen uit de Belgische Strijdkrachten in Duitsland en de vele vredesoperaties. Naast de bestaande verbroederingen van de traditie-eenheden was er de behoefte om de jongere generatie een platform te bieden. Daarom werd op 24 november 2006 de Vriendenkring Bevrijding – 5 Linie opgericht.

Nieuwsflitsen

Upgrade

De site ondergaat momenteel een grote upgrade. Sommige functies zullen tijdelijk onbeschikbaar zijn. Onze excuses voor het ongemak...

Lidgeld

Vergeet uw lidgeld niet te betalen!