Korte historiek ‘Brigade Piron’
De geschiedenis van wat wij in de volksmond ‘de Brigade Piron’ noemen, start bij het ontstaan van de Belgische Strijdkrachten in Groot-Brittannië (BSGB) gedurende de Tweede Wereldoorlog.
Wat eraan vooraf ging: In de vroege ochtend van 10 mei 1940 werd België overrompeld door een sterke Duitse strijdmacht. Gedurende 18 dagen streed het Belgische leger voor wat het waard was. Op 28 mei 1940 vond de capitulatie plaats van het Belgische Leger. Een handvol Belgen slaagde er echter in om gedurende deze periode Groot-Brittannië te bereiken. Sommigen namen dienst in de Royal Air Force. Anderen vormden de eerste groep BSGB (Belgische Strijdkrachten in Groot-Brittannië). Gedurende vier jaar worden zij versterkt door Belgen die tal van hindernissen trotseerden en uit België en zelfs Duitsland vluchtten.
Op 12 augustus 1940 zijn de BSGB officieel samengesteld uit: een hoofdkwartier, een gevechtseenheid bestaande uit vier pelotons, een bataljon pioniers van twee compagnies, een compagnie depot en park en de compagnie militaire werklui.
Op 8 oktober 1940 wordt Commandant SBH Cumont aangeduid als Commandant van het 1e Bataljon Fuseliers in vorming. Dit bataljon bestaat uit drie compagnies en een schoolpeloton.
Op 12 december 1942 wordt een reorganisatie uitgevoerd in de BSGB. Voortaan bestaan er twee alle niet-strijdende eenheden.
Op 2 januari 1943 wordt de ‘Eerste Belgische Onafhankelijke Groepering’ opgericht te Clacton-on-Sea onder bevel van Luitenant-kolonel SBH Piron. Ze zal bestaan uit: een staf, drie gemotoriseerde onafhankelijke gevechtseenheden (MTU), een batterij artillerie, een eskadron ‘auto-blindés’, een compagnie genie, een (logistieke) brigadetrein, werkplaatsen en een geneeskundige dienst. Zo zal deze Eerste Groepering uitgroeien tot een mini-Brigade.
Na een doorgedreven training en ook na lange maanden van ongeduld en hoop, krijgt de Groepering eindelijk de kans om in actie te komen. Op 3 augustus 1944 verlaat het gros van de Groepering Newmarket om in te schepen op vier Liberty ships. Op 8 augustus begint de ontscheping in Normandië. De eenheid wordt onder bevel geplaatst van de 6th Airborne Division. Op 12 augustus 1944 lossen ze een Britse eenheid af in Sallenelles en staan oog in oog met de 5de Duitse Parachutisten Brigade. Op 17 augustus 1944 wordt het bevel gegeven voor de opmars, welke leidde tot de inname van Franceville. De eerstvolgende 10 dagen bevrijdt zij o.a. Houlgate, Auberville, Villers-sur-Mer, Deauville, Trouville, Pennedepie, Berville, Foulbec.
Op 28 augustus gaat de Groepering over van de 6th Airborn Division naar de 49e Britse Divisie ‘The Polar Bears’.
Op 03 september 1944 overschrijdt de Groepering de Frans-Belgische grens te Rongy en rukken verder op langs Leuze, Peruwelz, Ath, Antoing tot Edingen. De volgende dag, omstreeks 15.00 uur doen ze hun intrede in Brussel. Al gauw wordt de Eerste Belgische Onafhankelijke Groepering door de blijde Belgische bevolking officieus hernoemd naar zijn bevelhebber, de ‘Brigade Piron’.
Tussen 4 en 10 september voeren zij in Brussel en omgeving opdrachten uit zoals: het bewaken van bruggen over het kanaal, het ontmijnen van vliegvelden van Melsbroek en Evere, het verdedigen van de noordrand van Brussel en het zuiveren van de driehoek Brussel, Leuven en Mechelen.
Op 11 september 1944 verlaten zij Brussel, onder het bevel van de 8e Britse Armoured Brigade, met als opdracht zich meester te maken van de streek rond Leopoldsburg.
Op 13 september komt de Groepering onder bevel van de 50e Schotse Divisie. Op 20 september verlaat de eenheid Leopoldsburg om zich naar Peer, Bree, Meeuwen, Kaulille en Bocholt te begeven.
Op 25 september bevrijden ze Maaseik, Neeritter, Hunsel, Ittervoort en Thorn aan het Kanaal van Wessem.
Op 29 september komt de Brigade onder bevel van XIX US Corps. Gedurende zeven weken verzekert zij de verbinding tussen Britse en Amerikaanse legers over een zeer uitgestrekt en bijzonder blootgesteld front.
Op 31 november slagen ze erin de laatste Duitse stellingen ren westen van het Kanaal van Wessem te vernietigen.
Op 16 november 1944 wordt de Belgische Groepering afgelost en begeeft zich naar Groot-Beersel. De volgende dag vertrekt ze voor een rust- en reorganisatieperiode. Hier wordt de Groepering omgevormd naar een echte Brigade en spreken we van de Brigade Bevrijding. Ook het kenteken zal hier veranderen.
Tweeduizendvierhonderd jonge vrijwilligers melden zich om de rangen van de eenheid te versterken. Hun opleiding vangt aan op 2 januari 1945 en op 3 april trekken zij naar het front in Nederland.
Zoals de ouderen zullen de jongeren zich ook onderscheiden tijdens de Tweede Hollandse Veldtocht, vooral bij Heusden, Opheusden en Ochten.
Op 8 mei 1945 begeeft de Brigade Bevrijding zich over Arnhem naar Leerdam om er de 361e Duitse Divisie en de 20e Duitse Brigade te ontwapenen.
De 16 mei vertrekt de Brigade naar Neuenkirchen en later naar Sendenhorst in Duitsland.
Ten gevolge van deze acties bekomt het Vaandel de nestel van het Oorlogskruis en twee citaties in gouden letters: “Normandië’ en ‘Kanaal van Wessem’.
In de na-oorlogse periode komen nieuwe rekruten de plaats innemen van de veteranen. Op 8 maart 1946 krijgen de drie bataljons van de Brigade elk een eigen naam.
(Zie verder historiek Bataljon Bevrijding)